Löpning som lyckopiller

Löpningens effekter är många. Faktum är att vissa beskriver det som en mirakelkur för vår hälsa. Du kanske redan springer en hel del eller är sugen att komma igång med en träningsform som ger effekt, här grottar vi i löpningens alla fördelar.

Fysiska fördelar

Att träna löpning gör att din kondition blir avsevärt bättre. Vardagens sysslor såsom att leka med barnen, eller ta trapporna upp till jobbet klarar du bättre av. Syreupptagningen förbättras, ditt blodtryck sänks och ditt skelett stärks på så sätt att eventuell benskörhet minskar. Ditt hjärta stärks även av löpning och din maghälsa förbättras då tarmarna får röra på sig mer. Om du springer utomhus får du också din dagliga dos D-vitamin som kroppen behöver. Det kommer på köpet att din kost förbättras, när du har sprungit behöver du få i dig tillräckligt med energi för att orka. Forskning har också visat att löpning till och med kan förebygga sjukdomar såsom cancer i matsmältningsorganen och lungorna.

Bra för knoppen

Förutom att löpningen har flertalet goda effekter på din fysik har den minst lika många fördelar för din psykiska hälsa. Forskning har visat att träning minskar ångest och depression och just löpning visar sig ha bäst effekt mot detta. Din kognitiva förmåga kan öka då blodcirkulationen ökar i hjärnan vilket skapar nya celler och gör att du får bland annat bättre minne, inlärningsförmåga och problemlösning. Kanske en av de bästa fördelarna är att endorfiner utsöndras i hjärnan under träningspasset och gör att du mår mycket bättre och känner dig gladare efter passet. Om du löper 45 minuter kan du utsöndra endorfin motsvarande 10 mg morfin. Om du springer ute bidrar också naturen till att ge dig en rogivande stund. Om du väljer att löpa med en vän så får du också utbyte rent socialt. Forskning har visat att löpning har goda effekter för att förebygga Alzheimers. Du sover oftast bättre om du tränat genom att du får lättare att komma till ro på kvällen. Förmodligen har du hunnit rensa tankarna redan som kan uppstå precis vid läggdags.