Varför innebandy är en av de mest unika bollsporterna

Innebandy är en bollsport som har sina rötter i Sverige, där den första organiserade matchen spelades i början av 1960-talet. Sedan dess har sporten spritt sig över hela världen och är idag den näst största inomhusbollsporten efter fotboll. Innebandy spelas på en plan som liknar en hockeyrink, med två lag som vardera har fem utespelare och en målvakt.

Historia

Innebandyn härstammar från bandy, men till skillnad från denna spelas innebandy inomhus på en mindre plan utan is. Sportens popularitet ökade stadigt under 1970-talet och idag finns det över 70 länder som är medlemmar i International Floorball Federation (IFF).

En av anledningarna till innebandyns popularitet är att den är en relativt billig sport att spela, eftersom det inte krävs mycket utrustning. Många skolor och fritidsföreningar har därför valt innebandy som en idrott att erbjuda till sina elever och medlemmar.

Regler och utrustning

Innebandy spelas på en plan som är 40 meter lång och 20 meter bred, med målburar som är 1,60 meter höga och 1,15 meter breda. Bollen är liten och lätt, och väger endast cirka 23 gram. Klubban är kortare än en hockeyklubba, vilket gör det enklare att hantera bollen.

Spelreglerna i innebandy är relativt enkla att förstå och det är få situationer där domarna behöver använda sig av videobedömning eller andra tekniska hjälpmedel. Ett vanligt regelbrott är att hålla fast motståndarens klubba, vilket kan leda till utvisning.

Taktik och spelstil

Eftersom planen är relativt liten i jämförelse med exempelvis fotbollsplaner, blir spelet mycket snabbt och intensivt. Det krävs därför mycket kondition och snabba reflexer för att vara en framgångsrik innebandyspelare.

En annan viktig del av spelet är taktiken. Eftersom det är färre spelare på planen än i exempelvis fotboll, har varje spelare större ansvar för spelet. Det gäller att hela tiden vara medveten om var ens medspelare befinner sig, och att ha en god överblick över planen.

Innebandy är en unik bollsport som har många fördelar gentemot andra sporter. Med sin snabba takt och enkla regler är det en sport som passar de flesta åldrar och fysiska förmågor. Det är därför inte konstigt att innebandy fortsätter att växa i popularitet över hela världen.