Några av världens äldsta bollsporter

Det är inget nytt att vi människor älskar sport av alla slag. I århundraden har människor utövat sport. Det är hälsosamt att utöva sport. De som tittar på sport njuter nästan lika mycket som de som spelar och att tävla ligger i människans natur. Där finns några bollsporter som räknas till de allra äldsta och då menar vi riktigt gamla, redan före Jesus födelse.

Hockey

En som är riktigt gammal är hockey och den kan man spåra så långt tillbaka som före Kristus tid. Man har sett bilder på hur man spelar med en böjd klubba och en boll i den gamla antikens Grekland. På den tiden kallades det inte hockey utan ”shinty”, hockey kom den att kallas av den brittiska kungen på 1300-talet.

Hästpolo

En annan gammal sport är faktiskt hästpolo, som spelades redan 300 år efter Kristi födelse. Det spelades för första gången i Central Asien av kejsare. Det var även då en lagsport och den lilla träbollen skulle slås genom ett mål. Idrotten utvecklades fullt ut på 1800-talet i Indien av en engelsk officer, då britterna hade kolonier där. Officeraren tog med sig polon hem till England och den spreds sedan vidare ut i Europa och över till USA. Argentina har gjort polo till sin nationalsport.

Bowling

En riktigt intressant upptäckt gjordes av en arkeolog på 30-talet när han öppnande en gravkammare i Egypten. Här hittade han nämligen bowlingkäglor. Kanske har käglorna spelat en annan roll, men man vet med säkerhet att bowlingen har mer än 1 000 år på nacken och om käglorna arkeologen hittade i gravkammaren faktiskt härstammar från bowling, är den mer än 5 000 år gammal.

Fram till 1895 kunde banor och käglor vara olika stora och det fanns många varianter av bowling, men 1895 bestämde en kongress att bowlingen skulle spelas med tio käglor och inte nio som man gjort hittills. Sporten var inte vida spridd eftersom det var mycket jobb med att resa käglorna upp, vilket framförallt var barnens jobb. Men på 1950-talet var det slut med det, då världens nu en av de största bowlingkedjorna tog patent på en automatisk uppställning av käglorna.