Den klassiska sporten – älgjakten

Många ser sitt jagande som sin sport och varför inte? Det finns redan sportfiske och älgjakten är absolut tävlingsinriktat, även om man är på samma jaktlag. Ska vi se jakten som en sport är det nog av de populäraste sporterna i Sverige. 

Den största sporten i Sverige är fotboll med över 600 000 registrerade spelare. Med ungefär hälften så många registrerade jägare som fotbollsspelare är det ändå den näst största sporten i landet. Varje år samlas tusentals jägare runt om i de olika länen för att jaga älg. Nu är jaktsäsongen igång och beståndet behöver minskas för att inte det svenska ekosystemet ska rubbas.

Den vanligaste jaktmetoden för älgjakten är att sitta på pass. Alla har sina egna stationer där man vakar i några timmar. Tanken är att sitta helt tyst och hålla utkik. Samtal sköts diskret och lågmält med walkie talkies.

Du behöver mycket utrustning för att ta dig genom passen, inte minst rätt grejor för att fälla älgarna. Hos Jakto kan du köpa optik, vapen, ammunition, varselvästar och bra kläder. Med dig behöver du också en bit mat och kaffe för att inte gå hungrig, sinnena ska vara skärpta under hela passet.

Det behöver ske en mängd förberedelser innan du börjar jaga. Slakthuset måste rengöras och preppas, tornen på passen behöver ses över. Ett torn kan ha rasat och behöver renoveras innan det är säkert. Vägar till tornen och jaktstigarna behöver röjas och så vidare. Hela jaktlaget behöver träffas och gå igenom säsongen. Telefonlister behöver uppdateras och det kan vara bra att introducera nya medlemmar samt säkerställa att alla fortfarande har giltiga jaktlicenser.