Motocross – en adrenalinfylld sport!

Är du en person som älskar upplevelser som involverar fart och inte minst adrenalinkickar så är chanserna stora att motocross kan vara något för dig. Motocross är både spännande att titta på och att utöva. För dig som inte tidigare har tagit en ordentlig titt på denna sport så tänkte vi berätta lite mer om den och vad den har att erbjuda.

Motocross som sport

Förutom fart och adrenalin så handlar motocross till stor del om kontroll och fokus. En skicklig förare har total kontroll på sig själv och sin motorcykel. Det ställs alltså krav på både motorcykel och förare. Banorna brukar bestå av grus, sand och jord och är försedda med flera kurvor och hopp. När man tävlar så krävs det att motorcykeln är i toppskick, därför har många proffsförare ett mindre team som med jämna mellanrum genomför service på motorcykeln och ser till att allt fungerar som det ska. I sverige så sker ofta motocrosstävlingar utomhus mellan april och oktober, men vi har även inomhusbanor där förare kan träna medan det är vinter. Fördelen med motocross är att du kan delta efter egen förmåga, det hålls ofta tävlingar och evenemang på elitnivå, men även på lägre den nivå för den som bara uppskattar att köra.

Att bli motocrossförare

Oavsett om du har planer på att bli en proffsförare eller bara köra nöjets skull så ser de första stegen likadana ut. Till att börja med så behöver du en motorcykel som är lämplig för din vikt, ålder och längd. Innan du ger dig ut så behöver du självklart en bra skyddsutrustning. Även fast motocross är roligt så får man aldrig glömma bort att det faktiskt kan vara farligt också. Man bör alltid ha respekt för höga hastigheter, oavsett fordon. Vill man sen ta det vidare och satsa på någon form av karriär så ska man kontakta en närliggande klubb med en godkänd bana där du sedan kan börja träna och möjligtvis delta i tävlingar. Oavsett vilken väg du väljer så önskar vi dig lycka till!