Om ett land kan sägas ha mer än en nationalsport är det nog ingen tvekan att hockey skulle vara en av dem. Detta är en sport som ligger djupt i vårt lands kultur, även om mer eller mindre så beroende av var man bor. Ingen kan dock neka att hockeyn har en speciell plats inom sport i Sverige.
Hockeyns storlek idag kan lyftas fram på många olika sätt. Bland annat de faktum att vi har 392 föreningar och 2 087 lag. Eller att vi har 360 ishallar och 136 isbanor. Samt att vi har omkring 20 ligor på olika nivåer och för olika åldersgrupper. Man kan även se det genom att det finns butiker som Sticksonline som kan gå runt på att fokusera helhjärtat just på hockey. Och vi spelat hockey professionellt i Sverige i nästan 100 år nu.
Den svenska hockeyhistorian kan sägas ha sin start vid början av 1920-talet och började få fotfäste just då bandyn minskade i relevans i kulturen. Svenska Ishockeyförbundet etablerades till exempel 17 november 1922.
Och medan spelet även på den tiden hade en del tydliga skillnader från bandy var det mycket tack vare skickliga bandyspelare som gjorde att Sverige snabbt kunde visa upp sina färdigheter vid sitt första internationella uppträdande.
Tack vare en generös donation från den före detta hockeyspelaren och då varande filmregissören Raoul Le Mat (som föddes i Frankrike men vars nationalitet var Amerikan) kunde Sverige ställa upp i Olympiska spelen i Antwerpen 1920. Han gjorde det för att han hade blivit imponerad av svenskarnas skridskoåkning och ansåg att de skulle ha goda chanser i turneringen. Och man kan nog säga att Le Mat hade rätt aning då Sverige lyckades ta fjärde plats. Le Mat hyllas fortfarande idag för att mer eller mindre introducerat hockey i Sverige och det lag som sedan 1926 vinner SHL tar hem Le Mat-pokalen.